Že by gastronomie mohla pomáhat při řešení konfliktů? Originální nápad, jak zlepšit vzájemné vztahy mezi Izraelci a Palestinci, měl izraelský podnikatel Kobi Tzafir v izraelském městě Kfar Viktin. Dosáhnout lepšího soužití mezi Izraelci a Palestinci se rozhodl pomocí hummusu, kaše z cizrny a sezamu. Pokud totiž na toto jídlo společně zajdou Žid a Palestinec, dostanou 50 % slevu. S tímto nápadem slavil velký úspěch, dokonce postupně začaly vznikat další iniciativy, aby se obdobné slevy zavedly i v jiných městech .
Jinou cestou k využití gastronomie se vydali v Lotyšku, konkrétně v Jelgavě. Pokud tu totiž navštívíte kavárnu na hlavní třídě a budete si chtít dát kávu, máte dva způsoby, respektive dvě ceny. Vysvětlení naleznete už před kavárnou v podobě nápisu, který vás upozorní, že pokud obsluze při objednávání řeknete „jednu kávu“, zaplatíte dvě eura. Pokud však řeknete „jednu kávu prosím“, zaplatíte pouze jedno euro a padesát centů. Zmíněná kavárna v Jelgavě bohužel nemá internetové stránky, ale naleznete ji na adrese Lielā iela 5. Doporučuji!
Celý příspěvek ve Studentské sekci: Studentská sekce
Zdroj náhledového obrázku: http://cdn.images.express.co.uk/